Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jad poljoprivrednika

'Radije ću porušiti staju nego platiti legalizaciju jer novca nemam'

stjepan filić
Goran Ferbežar/PIXSELL
10.02.2013.
u 11:42

Objašnjeno mi je da ako je objekt izgrađen na starim temeljima, ne treba dozvola, priča Stjepan Filić iz Ilače

Stjepan Filić iz Ilače je jedan od na desetine tisuće poljoprivrednika istoka Slavonije koji se krajem 90-ih vratio iz progonstva na potpuno razoreno i opljačkano imanje pa je uz pomoć prijatelja i rodbine izgradio privremene staje koje je godinama uređivao i popravljao, ali tada nije razmišljao kako će objekt morati jednom i legalizirati. Sada ima objekt od 240 četvornih metara koji je prazan jer više ne tovi junad, i ne namjerava legalizirati objekt i platiti 100 ili 200 tisuća kuna.

- Mi koji smo iz nekadašnjih okupiranih područja, u neravnopravnom smo polažaju u odnosu na one koji nisu bili zahvaćeni ratom. Mi smo se vratili na zgarišta i počeli smo od nule. Kada sam se 1998. vratio iz progonstva sve je bilo razrušeno pa i staja od koje su ostali samo temelji na kojima sam izgradio staju dobivenom ili kupljenom ciglom i crijepom. Banka od koje sam 2002. dobio kredit za kupnju strojeva i izgradnju staje, tražila je dozvolu, ali mi je objašnjeno da ako je objekt izgrađen na starim temeljima, ne treba dozvola što je banka prihvatila i dala mi kredit. Sve do sada nisam znao da ću morati legalizirati objekt i platiti prema kubikaži. Radije ću srušiti jedan zid pa ću platiti prema kvadraturi, a ako bude i to skupo, sve ću srušiti i neću biti prvi hrvatski seljak koji je propao. Novca jednostavno nemam - kaže Filić koji obrađuje 30 hektara i tovi samo 5-6 svinja za svoje potrebe, a nekada je svake godine isporučivao turnuse po 30 junadi. Ovih je dana porušio svinjac kojega je izgradio, tko zna kada, njegov otac, a i za njega bi trebao platititi legalizaciju.

>>Seljaci: Ako nas je na -25 toliko, koliko će nas biti na +25!

Komentara 1

Avatar November2Sun
November2Sun
14:10 10.02.2013.

... Gospodine Stjepan Filić, 1. Imam osječaj da Hrvatski Zakon o Legalizaciji (preveden kao: 'gore nego turski Harač') je protiv svih stanovnika koji žive u RH. 2. Imam osječaj da oni koji žive i rade u objektima bez tog komada papira, a sada se kažnjavaju sa 'stoljetnim harač', je u stvari samoubojstvo i rušenje snage RH. 3. Imam osječaj da oni koji žive i rade u objektima koji imaju papire (za njih je 'stoljetnim harač'= 0 kuna) trljaju ruke, jer su 'skinuli' konkurenciju. 4. Imam osječaj da ovom podjelom u stilu: 'Divide et impera', (već davno smo to naučili) Radno Stanovništvo RH umire. 5. Imam osječaj da Vlada RH kažnjava samu sebe, a da 'Paradox' bude veći, MI, Stanovnici RH su je birali. 6. Nemam osječaj da će Zakon o Legalizaciji riješiti EU, 7. Imam osječaj da će Novi Zakon o Legalizaciji donijeti Nova Vlada RH koja STVARNO voli RH. 8. Imam osječaj da će taj DAN doći.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije